Zoeken

Focus op iets anders en je gaat je beter voelen.

Een tijdje terug was ik in gesprek met iemand die door de bomen even het bos niet meer zag. Hebben we allemaal weleens natuurlijk en we weten ook allemaal dat je dan snel in een neerwaartse spiraal terecht kan komen waar je je nóg beroerder voelt. Niet fijn dus.

In dit desbetreffende gesprek liet ik haar even haar verhaal doen waarbij het me snel duidelijk werd dat wat ik ook zou zeggen, zij daar niet voor open zou staan. Ze zat al te vast gedraaid in haar eigen negativiteit. Ik bood haar daarom nog een kop koffie aan zodat ik even uit de situatie kon stappen waarna het vervolgens makkelijker is om het gesprek een andere wending te geven.


Toen ik terugkwam met de koffie vroeg ik haar dus of ik haar even iets heel anders mocht vragen. Dat mocht al reageerde ze wel wat afgeleid. Ik vroeg haar vervolgens of zij een onderwerp had, kan een persoon, dier, locatie of bepaalde omstandigheden zijn, waar ze altijd, zonder uitzondering blij van werd. Ze was duidelijk niet heel gelukkig met de draai die ik het gesprek gaf want ze was nog lang niet uitgepraat over wat er allemaal zo tegen zat in haar leven. Maar ik hield voet bij stuk en bleef aandringen op een antwoord. Na wat geaarzel vertelde ze me dat dat haar vakantieherinneringen aan Bali waren. Daar was ze een aantal jaar daarvoor geweest en dat was zo’n overweldigende ervaring geweest. Nog nooit had ze zich zo vrij en zo levend gevoeld als daar. Totaal in verbondenheid met zichzelf en haar omgeving. Terwijl ik haar daar over door liet praten zag ik langzaam een verschuiving plaatsvinden. Haar houding werd wat rechter, haar ogen stonden helderder en haar mimiek veranderde van somber en neerslachtig naar opgewekt en hoopvol.Na een minuut of 10 bracht ik het gesprek weer terug op de situatie van de bomen en het bos, en gaf haar mijn visie daarop. Nu stond ze daar wel voor open en sterker nog, ze kon de situatie zelf al een stuk positiever benaderen omdat ze uit haar neerwaartse spiraal was geklommen. Ze had haar huidige punt van aantrekking veranderd door het negatieve momentum te onderbreken. Hierdoor werd al snel het bos door de bomen weer zichtbaar.

Zoiets eenvoudigs als even je focus verleggen naar iets positiefs kan echt een wereld van verschil maken.