Zoeken

Excuses, smoezen en uitvluchten..

Bijgewerkt: 10 jan 2018


Je hebt net besloten dat je het deze maand echt even zuinig aan moet doen, staat hier ook helemaal achter, en dan……. zie je ineens de schoenen die je altijd al hebben wilde….en ze zijn natuurlijk ook nog in de uitverkoop….. Eerst denk je nog “nee, doorlopen, kan echt niet nu……” dan hoor je ineens een ander stemmetje; “Maar ze zijn wel in de uitverkoop nu…..als ik wacht tot volgende maand moet ik de volle prijs betalen….dus eigenlijk bespaar ik geld als ik ze nu koop…..heb ik meteen wat voor dat feest volgende week…dus ik sla 2 vliegen in 1 klap….” En voor je het weet sta je schoenen te passen en vervolgens af te rekenen en loop je als een kind zo blij de winkel uit, helemaal content met deze “verstandige en slimme” actie. Dat is dus óók wat de wet van Aantrekking doet…na 17 seconden een één en dezelfde gedachte voeden zorgt de Wet van Aantrekking ervoor dat je er meer en meer van aantrekt…onvermoeibaar!


In het tijdsbestek van enkele minuten heb je het dan dus voor elkaar om je vastbeslotenheid om het zuinig aan te doen deze maand om te zetten in “Ik zou wel gek zijn als ik dit voordeel laat lopen….win-win situatie”

Geweldig toch, hoe je brein op briljante wijze excuses verzint zodat jij jouw aankoop volledig kan rechtvaardigen naar jezelf en je bankrekening! Het brein is zo slim en razendsnel en wil jou zó graag overtuigen van zijn gelijk dat hij het wijze deel in jou héél diep wegstopt zodat zijn plannen niet in de war worden geschopt.

Alleen….het werkt maar tijdelijk helaas. Net als een bal die je onder water houdt uiteindelijk altijd weer boven komt zo verschijnt ook jouw wijze zelf weer aan de oppervlakte en aanschouwt wat het brein heeft aangericht… en is daar eigenlijk nooit blij mee.


Dit geldt voor alle beslissingen die we nemen die gebaseerd zijn op excuses;

· Teveel geld uitgeven

· Vast blijven zitten in ongezonde vriendschappen en relaties

· Een baan waar je echt niet gelukkig mee bent

· Dromen die je niet najaagtWaarom doen we dit?


Hierop is het antwoord eigenlijk altijd eenduidig; ANGST!

Angst voor verandering; je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt.

Wij kiezen graag voor datgene wat veilig en bekend is, ook al is dat niet wat we echt willen. Verandering op het gebied van relaties en werk geeft zoveel onrust en onzekerheid dat we ons daar maar liever niet aan wagen. Zelfs geld op de bank hebben als je dat niet gewend bent kan enorme onrust geven waardoor je het weer gaat uitgeven.

Dan maar liever weer het veilige nest van duidelijkheid en overzichtelijkheid en dus ook een lege bankrekening.

Pas als je werkelijk zo schoon genoeg hebt van je situatie en het gevoel van alles liever dan dit begint te overheersen zul je openstaan voor verandering.


Hoe verander je dan?


Ten eerste moet je de beslissing nemen dat je je situatie echt wil veranderen.

Je brein zal zich dan nog heel vaak aan je opdringen met allerlei excuses waarom het toch allemaal wel meevalt en allerlei voordelen benoemen van je huidige situatie.

Stel jezelf dan eens de volgende vragen;


1. Is het echt waar?

2. Waar komen deze excuses vandaan?

3. Wat leveren deze excuses mij op?

4. Hoe zou mij leven eruit zien als ik deze excuses niet langer zou kunnen gebruiken?

5. Kan ik een goede reden bedenken voor verandering?

6. Hoe kan ik mijn gerichtheid op verandering versterken?


De antwoorden op deze vragen vormen de basis van je veranderingsproces en zullen jou motiveren en inspireren om de gewenste verandering in je leven aan te brengen. En dan kun je de Wet van Aantrekking dus in je voordeel gaan gebruiken.